10 sposobów na zwalczenie przeziębienia

Sezon na przeziębienia tak na prawdę nigdy się nie kończy, bowiem podatni na wirusy jesteśmy o każdej porze roku. Szczególnie dorośli powyżej 60 roku życia, kobiety w ciąży i dzieci znajdują się w grupie podwyższonego ryzyka zachorowań. Objawami są między innymi katar, zatkane zatoki, kaszel, ból gardła oraz stan podgorączkowy. Niezależnie od tego, czy chcesz szybko złagodzić nieprzyjemne dolegliwości, czy też wzmocnić odporność aby zapobiec rozwinięciu się choroby, oto 10 naturalnych sposobów na walkę z przeziębieniem.

1. Soda oczyszczona

Ten popularny składnik używany w kuchni jest także jednym z najlepszych (i najtańszych) sposobów na przeziębienie. Ma działanie silnie alkalizujące, czyli pomaga przywrócić równowagę kwasowo-zasadową (pH) w organizmie. Ta z kolei przyczynia się do zwalczania praktycznie wszystkich rodzajów przeziębienia, ponieważ wirusy nie są w stanie przetrwać w środowisku zasadowym. Zalecana dawka to pół łyżeczki na szklankę wody. Jedną z metod jest picie takiej mikstury co 3 godziny przez pierwsze trzy dni, a następnie raz dziennie aż do ustąpienia objawów.

2. Pieprz cayenne

Pieprz

Pieprz cayenne

To silny, naturalny środek udrożniający górne drogi oddechowe, bardzo szybko likwidujący gromadzący się śluz. Miłośnicy ostrych potraw z pewnością mają go w kuchni, można go także znaleźć w każdym sklepie w dziale z przyprawami. Szczyptę pieprzu (ok. 1/4 łyżeczki) należy rozpuścić w szklance ciepłej wody i wypić duszkiem. Można go dodawać także do zup lub gulaszu, zaleca się jednak ostrożne dawkowanie, jeśli nie jesteśmy przyzwyczajeni do jedzenia pikantnych posiłków.

3. Czosnek

Czosnek

Czosnek

O jego niesamowitych właściwościach zdrowotnych wie praktycznie każdy. Czosnek to jedna z najsilniej działających roślin leczniczych o działaniu przeciwwirusowym. Podobnie jak pieprz cayenne, udrażnia górnie drogi oddechowe oraz wspomaga odporność, zwalczając wirusy odpowiedzialne za przeziębienie. Świeży czosnek można dodawać do potraw, a także jeść na kanapkach. Jedyną wadą jest silny zapach, który utrzymuje się w ustach nawet do następnego dnia mimo wielokrotnego mycia zębów. Jeśli nie odpowiada ci jego smak, istnieją suplementy diety z czosnkiem do kupienia w aptekach. Spożywanie tego składnika minimum dwa razy dziennie działa zarówno zapobiegawczo, jak i doraźnie w trakcie choroby.

4. Ocet jabłkowy

Mimo okropnego smaku, ocet jabłkowy to jeden z najskuteczniejszych sposobów pomocnych w walce z przeziębieniem. Nie tylko łagodzi symptomy choroby, ale także pomaga organizmowi zwalczyć jej przyczynę. Przede wszystkim przynosi ulgę w bólu głowy, gorączce, katarze i kaszlu, zabija także bakterie w jamie ustnej powodujące ból gardła. Najważniejsze jest jednak jego regularne przyjmowanie w ciągu dnia, np. co 3 godziny. Zaleca się rozpuścić łyżeczkę octu jabłkowego w szklance ciepłej wody z miodem i cynamonem dla poprawy smaku.

5. Imbir

Zawiera silne przeciwwirusowe i przeciwzapalne właściwości. Podobnie jak pieprz cayenne, pomaga rozgrzać organizm i usunąć śluz z dróg oddechowych. Dzięki swojemu działaniu rozgrzewającemu, jest też bardzo skuteczny przy zwalczaniu dreszczy i gorączki. Pokrojone kawałki imbiru można dodawać do zup lub zaparzyć razem z herbatą. Oprócz tego, można także ukroić plaster i ssać jak pastylkę na gardło. Najlepiej spożywać imbir na wybrany sposób do 4 razy dziennie aż do momentu ustąpienia objawów.

6. Kurkuma

Ta przyprawa pochodzi z Indii, znana jest ze swoich silnych właściwości pomocnych w walce z przeziębieniem. Zawiera antyoksydanty oraz antybakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwzapalne składniki, przez okazuje się skuteczniejsza od niejednego lekarstwa z apteki. Najsmaczniejszym sposobem jest przygotowanie tzw. złotego mleka. Do garnka wlej 2 szklanki mleka (np. kokosowego lub migdałowego), łyżeczkę kurkumy oraz sproszkowanego imbiru, łyżeczkę miodu, pół łyżeczki cynamonu oraz szczyptę pieprzu (czarnego lub cayenne). Mieszając, podgrzewać przez 3-4 minuty, nie gotować.

7. Miód

Miód

Miód

Zawiera dużą ilość niezbędnych składników odżywczych i działa antybakteryjnie i przeciwwirusowo. Pomaga zatrzymać produkcję śluzu w górnych drogach oddechowych, a także łagodzi ból gardła oraz kaszel. Oprócz używania miodu do przygotowania wspomnianego złotego mleka z kurkumą, można dodać go także do herbaty, pić do 4 razy dziennie.

8. Probiotyki

To tzw. dobre bakterie wspomagające układ pokarmowy, a co za tym idzie, będące podstawą dobrej odporności. Częstą przyczyną chorób jest słaba flora bakteryjna, dlatego warto wzbogacić dietę o produkty zawierające probiotyki, takie jak kapusta kiszona, kiszone ogórki, jogurt naturalny, kefir. Równie ważne jest ograniczenie spożywania cukrów prostych, które są pożywką dla tzw. złych bakterii, które z kolei zwalczają te dobre.

9. Olej z oregano

Posiada właściwości pomocne w walce z wirusami i zwalczające bakterie. Działa jak antybiotyk, przyspieszając regenerację organizmu poprzez usuwanie przyczyny choroby. Jest bezpieczny zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci. Olej z oregano można przyjmować poprzez inhalację, lub wewnętrznie, dodając ok. 4 krople do szklanki soku pomarańczowego. Inną metodą jest także zażycie suplementu. Przyjmowanie dawki zalecanej przez producenta potrafi szybko złagodzić objawy przeziębienia i znacznie poprawić samopoczucie.

10. Witamina C

Witamina C

Witamina C

Jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Może być zażywana zarówno profilaktycznie, jak i doraźnie w celu leczenia symptomów choroby. Popularne jest przyjmowanie jej w tabletkach, jednak witamina C występuje również naturalnie w owocach cytrusowych takich jak grejpfrut, limonka lub cytryna, oraz w natce pietruszki. Popularnym sposobem jest picie wody z dodatkiem świeżo wyciśniętego soku z wybranego owocu cytrusowego, a także posypanie posiekaną natką pietruszki dowolnej potrawy.

Author: finanfox

Share This Post On

Submit a Comment